DAG.nl trapt in hoax FOK!users

De redactie van DAG.nl, voorheen uitgever van het gelijknamige gratis krantje, publiceerde zojuist een artikel over FOK!users die via twitter het nieuws wilden verspreiden over een ramp die plaatsgevonden zou hebben. Dit bleek echter een hoax te zijn waar DAG met open ogen intrapte. 

Op de site van DAG oppert de redactie dat deze FOK!users op het FOK!forum uit onvrede over het medium twitter een hoax over een nep-ramp de wereld in wilden brengen. Topicstarter Maanvis hekelt de media die gisteren publiceerden dat de informatie over de vliegramp van afgelopen woensdag op Schiphol via twitter verkregen was.

User Maanvis op het FOK!forum:"Dus heb ik ook maar ff een accountje aangemaakt. Nu lijkt het me wel een tof idee om de feitencheckvaardigheid van die journalisten eens aan een onderzoekje te onderwerpen, door massaal op een vooraf vastgesteld tijdstip een hoaxbericht via twitter te sturen. Bijv. een aanslag op A'dam CS of iets ludieks als een aanval door aliens ".

Om de hoaxende users voor te zijn 'tweet' FOK!admin yvonne, drie uur voor de publicatie op DAG.nl, een link naar het topic op FOK! naar al haar 'followers' op twitter. Hiermee is de kans op een eventuele hoax verkeken. DAG pakte de 'tweet' echter op als een serieuze 'dreiging'. Lees hieronder een quote uit het bericht op DAG, let ook op het dikgedrukte gedeelte.

"Hoax? Het is dus aan te raden om de eerstvolgende ramp in Nederland die via twitter wereldkundig wordt gemaakt met argusogen te bekijken. Het zou immers zomaar eens een door FOK-gebruikers geiniteerde proeve van betrouwbaarheid kunnen zijn. Saillant detail is wel dat dit nieuwtje ons bereikte via de microblogdienst waar de laatste tijd zoveel om te doen is. Dus bedank ons niet, bedank twitter!" DAG.nl trapt in de hoax waar zij zelf voor waarschuwen.

De 'tweet' van yvonne op twitter.

'Pas op voor een hoax'