Je vader als je eigen trouwambtenaar

Wil je wel trouwen, maar heb je het tot nu uitgesteld omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand je niet aanstond? Dan heb je binnenkort geen excuus meer, als het aan de gemeente Binnenmaas ligt. Binnenmaas is namelijk van plan om trouwambtenaren voor één keer aan te stellen. Dit houdt in dat zowel je vader, je broer of je suikeroom je mag trouwen. 

Er zijn natuurlijk wel voorwaarden én kosten aan verbonden. De eenmalige ambtenaar moet meerderjarig en handelingsbekwaam zijn. De bevoegdheid om een huwelijk te voltrekken geldt voor slechts één huwelijk. Over het papierwerk hoeft hij of zij zich geen zorgen te maken: het opmaken van de akte en het controleren van getuigen wordt gedaan door een vaste trouwambtenaar van de burgerlijke stand. Deze 'buddy' is ook aanwezig bij het huwelijk om in te kunnen grijpen als dat nodig is. 

Op deze manier kan de ambtenaar voor één keer zich bezig houden met de toespraak voor het echtpaar en de 'magische woorden'. Hij ondertekent ook de akte en overhandigt het trouwboekje aan het echtpaar. De kosten om eenmalig ambtenaar te zijn zullen tussen de 150 en 200 euro bedragen. Of het droomplan van gemeente Binnenmaas doorgang vindt is nog niet helemaal zeker, de gemeenteraad moet nog akkoord gaan.