Burgers moeten gaten bij Defensie opvullen

Het aantal vacatures bij de krijgsmacht is in het laatste kwartaal van 2008 verder opgelopen van 7000 tot ongeveer 7600. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil daarom burgers werven voor 1500 oorspronkelijk militaire functies die ook door burgers ingevuld kunnen worden. Dat schrijft hij in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond Acom is "faliekant" tegen.

De Vries hoopt de strijd aan te kunnen gaan met het personeelstekort door mensen aan te trekken die in deze periode van recessie worden ontslagen. Defensie heeft daarover al contact met bedrijven die mensen ontslaan. Het gaat bijvoorbeeld om administratieve medewerkers, monteurs of metaalbewerkers die met enige bijscholing zo bij de krijgsmacht aan de slag kunnen. Mensen die de overstap maken, hoeven geen militair te worden en zullen alleen op basis van vrijwilligheid uitgezonden worden.

Voorzitter Kleian van de Acom noemt het een politieke dwaling van de staatssecretaris. Dit zijn volgens hem juist de functies waar militairen tot rust kunnen komen als ze bijvoorbeeld op uitzending gewond zijn geraakt of al tien uitzendingen achter de rug hebben, stelt hij. Er zijn al te weinig plekken binnen Defensie waar deze mensen terecht kunnen.

Dit leidt tot een verdringingseffect waardoor er straks geen ruimte meer is voor de militair die moet re-integreren, stelt Kleian. Kennelijk heeft de staatssecretaris er geen kennis van genomen dat dit haaks staat op zijn eigen beleid, oordeelt de vakbondsman.