Niets eten en toch dikker worden

'Maar ik eet bijna niets'. Wie heeft die opmerking nog nooit gehoord? Tot voor kort nam niemand dat serieus. Onderzoek aan de University of Missouri heeft echter aangetoond dat deze bewering wel eens waar zou kunnen zijn. Bij mensen met obesitas en mensen met een normaal BMI (Body Mass Index) overheersen namelijk niet dezelfde darmbacteriën.
 
In een experiment toonden de onderzoekers het volgende aan. Een stel muizen werd vanaf de geboorte in een steriele omgeving opgesloten waardoor ze een volledig infectievrije dikke darm hadden. Bij de ene helft van deze muizen brachten de wetenschappers darmbacteriën van dikke muizen in en bij de andere helft darmbacteriën van slanke muizen. Hoewel beide groepen muizen hetzelfde dieet volgden, kwamen de muizen uit groep één meer aan dan die uit groep twee.

De samenstelling van de darmflora is dus van invloed op de hoeveelheid energie die het lichaam aan het voedsel onttrekt. De uitwerpselen van de dikke muizen bewezen dat, hierin zat duidelijk minder restenergie dan bij die van de dunne muizen.

Met dank aan Trusten voor de submit.