'Hersenscan onderdeel van sollicitatie'

Het zou zo uit het boek 1984 van George Orwell kunnen komen. Als je gaat solliciteren, wordt er eerst een hersenscan op je uitgevoerd om te kijken of je wel geschikt bent voor de baan.  Het lijkt iets voor de verrre toekomst, maar volgens professor Willem Verbeke, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zou het binnen vijf jaar de realiteit kunnen zijn.

De scan test door middel van prikkels welke delen van de hersenen goed, of juist minder goed reageren. Op deze manier wordt duidelijk wat de testpersoon wel of niet goed kan. Zeer intelligente mensen lijden vaak aan een lichte vorm van autisme. Deze mensen pikken bij de beroepskeuzetest sociale prikkels minder snel op dan 'normale' mensen. Een hersenscan laat zien wat voor kwaliteiten de geteste persoon bezit. Op deze manier kan een verkeerde beroepskeuze voorkomen worden.

Verbeke heeft aan RTV Rijnmond laten weten dat het niet de werkgevers zijn die een hersenscan verplicht zullen stellen bij een sollicitatie, maar dat het de werknemers zijn die steeds vaker van zichzelf willen weten hoe hun hersens in elkaar steken. Op deze manier hopen ze het perfecte beroep te kunnen vinden. Mocht jij ook willen weten hoe je hersens er van binnen uitzien: de scan zal zo'n slordige 5000 euro gaan kosten.