Jongeren: behandeling Weespse tieners eigen schuld

Driekwart van de jongeren heeft geen medelijden met de twee jonge onruststokers uit Weesp die zich in een dreigtelefoontje aan een school de seriemoordenaars hebben genoemd. “Ze hebben onnodig veel mensen ongerust gemaakt”. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, onder 1850 jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

De meerderheid vindt het terecht dat de jongens van 13 en 14 jaar een week hebben vastgezeten op het politiebureau en in de jeugdgevangenis.  Het huisarrest van de tieners is sinds vanmorgen (maandag) opgeheven. De voorgeleiding van de twee tieners volgt over enkele maanden. Welke straf zouden de jongens moeten krijgen? De helft van de deelnemers vindt een taakstraf de meest geschikte straf. 

De respondenten zijn streng, maar niet onverbiddelijk. Zestig procent ziet liever dat de jongens op de Weespse scholen op bezoek gaan voor excuses en uitleg dan dat zij nog een gevangenisstraf krijgen. Driekwart vindt het onterecht dat de ouders van de tieners niet op bezoek mochten in de gevangenis. 

Bijna de helft van de respondenten heeft zelf wel eens naar een onbekende gebeld, om een geintje uit te halen. Mensen met aparte achternamen, pizzakoeriers, escortservices en taxicentrales zijn favoriete slachtoffers. Een op de twintig jongeren belde ooit 112 ‘voor de grap’.

Top-X vroeg of Geenstijl een herkenbare foto van de tieners mocht plaatsen. Moet kunnen, vindt veertig procent. Een kwart heeft begrip voor de heftige (doods)bedreigingen op Hyves aan het adres van de twee tieners. 

Submitter:  Bron: Envandaag