Huisarrest verdachten Weesp wordt opgeheven

De twee jongens die worden verdacht van het bedreigen van een school in Weesp, mogen zich morgenmiddag weer vrij bewegen. Dat hebben de advocaten van de twee jongens vandaag bekendgemaakt.

De verdachten van 13 en 14 jaar oud werden aangehouden, nadat beelden van het bewuste dreigtelefoontje werden uitgezonden in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Het duo werd in eerste instantie naar een jeugdgevangenis overgebracht. Een paar dagen later werd besloten hun huisarrest op te leggen.

Volgens advocaat Lionel Lalji mag zijn 14-jarige cliënt zich vanaf morgen vijf uur 's middags weer vrij bewegen. "Alle beperkingen zijn vanaf dat moment opgeheven." Lalji legt uit dat de beperking voor de jongen eigenlijk tot woensdag zou duren en dat de raadskamer dan opnieuw zou beslissen over het huisarrest. Volgens de advocaat mogen kinderen niet onnodig worden vastgehouden. "Deze beslissing is conform de rechten van het kind."

Over een aantal maanden zullen de jongens zich voor hun daad moeten verantwoorden voor de rechtbank. Inmiddels hebben de jongens al wel publieke spijt betuigd. Lalji is daar blij mee. "Mede daardoor is de geschokte rechtsorde al wel voor een deel gerepareerd", aldus de advocaat.