Balkenende: 'Het gaat me wel aan 't hart'

Zware financiële tijden dreigen voor veel Nederlanders en dat grijpt premier Jan Peter Balkenende aan. Vandaag, in het vliegtuig op de terugweg van een Europese minitop over de wereldwijde economische crisis, praat hij over de crisis en zijn verwachtingen voor de komende maanden. "Het gaat me wel aan 't hart hoor."

Balkenende noemt de omvang van de huidige crisis ongekend. "Hij speelt zich overal ter wereld af, op de financiële markten, de aandelen en in de reële economie. Dat hakt er enorm in. Ik denk aan die gezinnen waar de komende tijd één of twee partners hun baan gaan verliezen. Ook de jeugdwerkloosheid baart me enorm zorgen."

Balkenende: "Maar gelukkig kunnen we veel aan als land. We hebben veel in huis, we kunnen deze crisis overwinnen. Dit biedt ook kansen."

Die ziet hij onder meer in een verbinding tussen de bestrijding van de economische crisis en de aanpak van andere wereldwijde thema's als de klimaatverandering, duurzaamheid en de millenniumontwikkelingsdoelen die onderwijs en gezondheid in ontwikkelingslanden moeten verbeteren.

In Nederland ziet de premier dat het met 9 procent gedaalde wereldhandelsvolume en de daarmee gepaard gaande daling in de Nederlandse export "de fatale factor is" en de belangrijkste oorzaak is voor de krimp van de Nederlandse economie.

"Ik ben de afgelopen tijd bij veel bedrijven op bezoek geweest en die zeggen allemaal dat ze tot oktober/november een goed jaar draaiden." Pas daarna liepen de orderboeken leeg, aldus de premier.