Zwitsers verbod informatieverschaffing 'te laat'

De uitspraak van het Zwitserse gerechtshof dat de bank UBS voorlopig geen gegevens van klanten mag verstrekken aan de Amerikaanse belastingdienst IRS is voor zeker acht Amerikaanse cliënten te laat gekomen. De informatie over deze acht personen is al eerder naar de VS verstuurd, zo heeft een functionaris van de Zwitserse toezichthouder op het bankwezen Finma gisteren laten weten.

Het hof bepaalde dat Finma de uitkomst moest afwachten van een rechtszaak die enkele klanten van UBS hadden aangespannen tegen een schikking die de bank met het Amerikaanse ministerie van Justitie had getroffen. Het ministerie maakte eerder deze week bekend dat UBS een boete van honderden miljoenen dollars zou betalen en gegevens van enkele honderden klanten zou overdragen aan de autoriteiten van de VS.

Deze klanten zouden de Amerikaanse belasting hebben ontdoken en zich met criminele activiteiten hebben beziggehouden. De schikking leidde tot grote beroering in Zwitserland, waar het bankgeheim heilig is.

Gegevens al verstuurd
Maar UBS heeft al van acht mensen alle gegevens aan Washington verstrekt en de namen van nog zeker 240 anderen doorgegeven, aldus de woordvoerder van Finma. Dat zou al eerder zijn gebeurd, ver voor de uitspraak van de Zwitserse justitie.

UBS maakte donderdag wel bekend zich niet te schikken in de eis van de VS om inzage te geven in de gegevens van nog eens 52.000 Amerikanen met een rekening in Zwitserland. De Zwitserse bank wordt ervan verdacht rijke Amerikaanse klanten te hebben geholpen belasting te ontduiken door hun geld op Zwitserse bankrekeningen te zetten. Daardoor zou de Amerikaanse belastingdienst, de IRS, minimaal 20 miljard dollar zijn misgelopen.

Advocaten van de Zwitserse bank hebben vrijdag gezegd dat als UBS aan de Amerikaanse wensen zou voldoen, de bank in ernstige problemen zou komen. Werknemers van UBS zouden als gevolg van Zwitserse wetgeving ook het risico lopen op boetes en gevangenisstraf.