[upd+foto's] NVU-demonstratie Amersfoort

Vanmiddag zijn diverse sympathisanten van de NVU slaags geraakt met de politie. Zij hielden een demonstratie in Amersfoort, en liepen daarbij ook langs het Centraal Station, alwaar FOK!'er superworm op dat moment werkzaam was.

Toen genoemde FOK!'er in zijn pauze bij het busstation een sigaretje stond te roken, hoorde hij herrie van gastoeters en fluitjes, en besloot hij een kijkje te nemen. De naar schatting 50 à 75 demonstranten droegen vlaggen met White Power-symbolen en andere racistisch getinte parafernalia.

Naast de gebruikelijke zwerm ramptoeristen telde de FOK!'er ter plaatse zeker 50 politieagenten, waarvan een stuk of tien te paard. Ook waren er tegendemonstranten aanwezig. Drie tegendemonstranten begonnen op een NVU-busje met een Duits nummerbord in te meppen, maar werden vrijwel ogenblikkelijk hardhandig door de politie tegen de grond geslagen en gehandboeid.

Of er méér arrestaties zijn verricht, is niet bekend, omdat superworms pauze over was en hij op zijn werk dit nieuws aan het tikken is. Momenteel gaat de demonstratie nog steeds door. De beweegredenen van de kaalkopjes zijn hier te vinden.

Update 17:30: Schrijver dezes, alsmede verslaggever ter plaatse, was om half vier klaar met werken en besloot op het Stationsplein een kijkje te nemen, alvorens de bus naar huis te pakken. Dat laatste bleek sowieso onmogelijk; de politie had de straten vóór het station volledig afgezet, en hield de bussen en taxi's tegen.


In een dubbele rij vormden ME'ers een lange groene-hesjes-sliert vanaf de straat tegenover het station, die vanuit het Bergkwartier komt, naar de ingang van de stationshal. Ongeveer een half uur nadat de afzetting tot stand was gebracht, omstreeks half vier, kwamen de VolksUnie'ers aangelopen, na hun ronde te hebben gedaan in het Bergkwartier; hun White Power-vlaggen hadden ze inmiddels netjes opgerold, zo ook de Nederlandse vlaggen.


Om de politieafzetting heen had zich een menigte van zeker 500 mensen verzameld, van allerlei pluimage. Misschien wel het opvallendst waren het grote spandoek en de rode petjes en hesjes van verscheidene PvdA'ers, die omringd werden door (linkse) tegendemonstranten.


superworm: “U heeft besloten actief tégen te demonstreren. Waarom?” De woordvoerster van de PvdA: “Waarom niet? Bij zulke krachtige geluiden laat de Partij van de Arbeid zich graag zien als tegenhanger. Wij zien het als volksvertegenwoordigers als onze plicht om door onze aanwezigheid te laten zien dat duizenden Amersfoorters het grondig oneens zijn met deze demonstranten.” “Jij staat in ieder geval aan onze kant, zie ik al”, voegde een andere PvdA'er lachend toe, wijzend op het Sovjet-embleem op superworms jas.


Een vrouw die superworm vertwijfeld om uitleg vroeg, voegde toe: “Ik wilde eigenlijk een taxi nemen, maar ik zal maar even moeten blijven wachten. Blijkbaar gaat de vrijheid van meningsuiting boven alles.” Een man in een beige jas vulde laatdunkend aan: “Ze zouden de kosten voor die politie op de NVU moeten verhalen. Ik denk dat de gemiddelde belastingbetaler z'n geld liever aan nuttigere dingen besteed ziet worden, dan aan het spreekrecht van die halvegare neonazi's.”


De kosten waar de man aan refereerde, zullen inderdaad niet gering zijn. In totaal telde superworm vanaf de vijfde verdieping van het stationsgebouw ongeveer 10 blauwe bepantserde ME-busjes, zeker dubbel zoveel 'gewone' politieauto's en -busjes, en naar schatting 200 agenten en ME'ers.


Bij het voorbijkomen van de demonstranten werd er hevig gefloten, gejoeld en met spontaan bedachte leuzen gesmeten door de anti-demonstranten. Vooral de door de PvdA gekoesterde, en door de NVU gehate Nieuwe Nederlanders lieten van zich horen. Zo werd er onder andere “Val dood, neonazi's” en “Fak jullie, rechtsextremisten” geschreeuwd.


Een deel van de demonstranten – ongeveer 40 man – ging vervolgens de stationshal in, om de trein te pakken. De menigte volgde hen deels naar binnen om afkeurend te fluiten en meer kwalijke taal naar de NVU te slingeren. De overige groep, zo'n 25 stuks, werd door anti-demonstranten de weg versperd, waarna ze afbogen naar de weg richting dierentuin. Tientallen politieagenten en ME'ers, die deze routewijziging niet hadden verwacht, moesten hard rennen om de NVU van de Nieuwe Nederlanders gescheiden te houden.


Volgens fotograaf Lukas, die eerder dan superworm ter plaatse was, zijn er in totaal zeker tien mensen gearresteerd, waaronder de drie die superworm zelf neergeknuppeld heeft zien worden. Ter verduidelijking: die drie bleken anti-fascisten te zijn, die het Duitse busje van de NVU probeerden te slopen. Lukas van DOING photography wordt hierbij tevens hartelijk bedankt voor het snelle toesturen van zijn materiaal.


Op de foto's is te zien dat een aantal anti-demonstranten werden aangehouden; fotograaf Lukas, die het hele schouwspel heeft kunnen zien, zegt dat er een stuk of acht 'pacifisten' aangehouden werden, en twee NVU'ers; één voor het schreeuwen van racistische leuzen, en ééntje die door het cordon heen probeerde te breken om een leuzen roepende toeschouwer in elkaar te slaan. Rond vier uur keerde de rust uiteindelijk weder op Amersfoort Centraal.

 

Fotoreportage:

NVU-demonstranten

 

 

 Eén van de keren dat de anti-demonstranten een blokkage opwierpen; de langharige jongen op de voorgrond is later opgepakt

Deze jongens werden opgepakt, toen ze probeerden via een grasveldje de politie en de NVU'ers af te snijden, volgens fotograaf Lukas om foto's te nemen

Deze jongen is net vóór deze foto beknuppeld, en valt op de foto neer. Later is hij in het busje ernaast gestopt en afgevoerd

De arm der wet had zo te zien ook liever thuis voetbal zitten kijken

 

 

NVU komt aan bij het station

Achter het station, bij de busparkeerplaatsen, werden de drie tegendemonstranten waar superworm eerder aan refereerde opgepakt, toen ze het grijze busje op deze foto probeerden te molesteren

De politie bereidt de stationshal voor op ongeregeldheden