Crisis Oost-Europa bedreigt banken EU

Door economische stagnatie en de val van munteenheden in Oost-Europa dreigen vooral West-Europese banken opnieuw in de problemen te komen. Oost-Europese landen hebben hun economieën opgebouwd met ongeveer 1.000 miljard euro aan leningen van westerse banken aan Oost-Europese overheden, burgers en bedrijven. Door de kredietcrisis dreigen de schulden niet te worden terugbetaald.

Reinhold Lopatka, de Oostenrijkse staatssecretaris van Financiën, waarschuwde vorige week in Brussel voor een 'totale ineenstorting' van de economieën in Midden- en Oost-Europa als de Europese Unie niet ingrijpt met een reddingsplan van 150 miljard euro. Vooral Oostenrijk, die 200 miljard euro (75 procent van het Oostenrijkse bruto binnenlands product) heeft uitgeleend aan Oost-Europa, dreigt de dupe te worden wanneer de schulden niet terugbetaald kunnen worden.

Sinds eind 2007 zijn de Oost-Europese munteenheden zoals de Poolse zloty een derde in waarde gedaald. Echter zijn de schulden aan het buitenland in euro's, Zwitserse franken en Japanse yens, waardoor de financiering ervan steeds moeilijker wordt voor Oost-Europa. Robert Zoellick, directeur van de Wereldbank, zegt ook dat de EU Oost-Europa te hulp moet schieten: "Het is twintig jaar nadat Europa in 1989 werd herenigd. Wat zou het een tragedie zijn als Europa weer uit elkaar valt."

Hartelijke dank aan pberends voor de herschreven submit.