Regering Letland treedt af na massaprotesten

De regering van Letland heeft zojuist de handdoek in de ring gegooid. De centrumrechtse premier Ivars Godmanis maakte hedenavond het aftreden bekend.

Letland, dat door de wereldwijde depressie zwaar is getroffen, is al weken zeer onstabiel. De bevolking eiste het aftreden van de voor de crisis al niet zo populaire regering. De onvrede wordt veroorzaakt door meerdere factoren; zo heeft Letland inmiddels ruim 8 procent werklozen (bijna een verdubbeling ten opzichte van juli 2007), zitten de banken diep in de spreekwoordelijke stront en heeft de regering geprobeerd de crisis te beteugelen door grootscheepse bezuinigingen.

De bevolking pikte dit alles niet, en protesteerde de afgelopen maanden heftig. Hierbij zijn duizenden Letten gearresteerd, en tientallen burgers en agenten gewond geraakt. Het land, dat 2,3 miljoen inwoners telt, kreeg halverwege december al een kapitaalinjectie van het Internationaal Monetair Fonds van 7,5 miljard euro. Helaas voor de (inmiddels niet meer) zittende regering stortte de Letse economie na jarenlang forse economische groei door te maken in elkaar toen de crisis kwam aanwaaien.

Wanneer er verkiezingen gepland staan, is nog niet bekend.