Boete voor 'rookcafé' De Kachel

De eigenaren van het Groningse café De Kachel moeten een boete van 1200 euro betalen omdat zij het rookverbod herhaaldelijk hebben overtreden. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag beslist.

De eigenaren gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, meldt hun advocaat. "Het rookverbod is in strijd met de Tabakswet", aldus de raadsman.

De rechtbank oordeelde eerder dat de twee eigenaren van het café een boete van 1200 euro moeten betalen omdat zij herhaaldelijk het rookverbod hebben overtreden. "Een tegenvaller", vindt advocaat Manuel Bloch. "We tekenen beroep aan omdat de minister helemaal niet bevoegd is om een vergaand besluit als het rookverbod uit te vaardigen. Het is onrechtmatig", zei hij.

Eigenaar Jeroen Sannes verliet vanmiddag woedend de rechtbank, maar zegt nu de uitspraak wel te begrijpen. "We hebben een wet overtreden en daar geeft de rechter een boete voor, dat begrijp ik wel. Maar wat ik niet begrijp is dat hij zegt dat kleine café's die geen ruimte hebben voor een aparte rookruimte, maar moeten uitbreiden of verhuizen. Waar moeten ze dat dan van betalen? Hoe haalt hij het in zijn hoofd om dat te zeggen. Hij heeft geen idee wat er speelt in de horeca", vindt Sannes.

De eigenaren hebben veel vertrouwen in het hoger beroep. Sannes: "Veel kleine kroegen rekenen op ons. Wij zijn de proefpersonen van het rookverbod en alles staat of valt met dit proces. Het gaat wel om 1500 kroegen, dus er staan honderden banen op de tocht."