Eigenaren 'rookcafť' De Kachel horen uitspraak

De eigenaren van het Groningse café De Kachel horen vandaag of ze een boete moeten betalen, omdat ze zes keer zijn betrapt op overtreding van het rookverbod. De rechter doet vandaag uitspraak in de eerste rechtszaak tegen een horecagelegenheid sinds het rookverbod op 1 juli van kracht werd.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een boete van 1200 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de rechtbank in Groningen ook het café een maand laat sluiten als de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) weer rokende klanten aantreft in de kroeg.

De eigenaren kregen vijf keer een waarschuwing, de zesde keer een proces-verbaal. Volgens de advocaten zou De Kachel al lang failliet zijn geweest als de eigenaren zich aan het rookverbod hadden gehouden. Het rookverbod zorgt al sinds de invoering voor veel onrust onder café-eigenaren. Veel cafébazen zijn het niet eens met het verbod en vrezen op de fles te gaan.

Vooral eigenaren van eenmanszaken en kleine kroegen die geen plaats hebben voor een aparte rookruimte, komen in opstand. Het laten roken van klanten in een café is een economisch delict. Er staat een maximale boete van 18.500 euro op.