Feyenoord-Ajax vijf jaar zonder publiek

Feyenoord en Ajax zullen het de komende vijf jaar zonder supporters moeten doen als zij tegen elkaar spelen. Dat is wat er besloten is bij een vergadering tussen de clubbesturen, KNVB en de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam. De vergadering vond gisterenavond plaats in Zeist. De 'afkoelingsperiode' wordt over twee jaar bekeken, en indien mogelijk ingekort.

De beslissing is het gevolg van de incidenten rond de wedstrijden van afgelopen week. Zowel bij  de eerste elftallen als bij de beloftenteams was er, ondanks waarschuwingen van de verschillende burgemeesters en de clubs, blijvend sprake van misdragingen, geweldsincidenten en spreekkoren. In 2005 is er naar aanleiding van supportersrellen al afgesproken dat bij nieuwe ongeregeldheden het zogenaamde 'vijf-jaar-regime' van kracht zou worden.

Ondanks de bovenmatige inzet van politie en clubs is het rond de laatste wedstrijden van Ajax en Feyenoord niet rustig gebleven. Afgelopen zondag werd in vak 412 vuurwerk afgestoken door Ajax-supporters en na de wedstrijd werden er kwetsende leuzen door Feyenoord-aanhangers gescandeerd. De incidenten van de afgelopen weken zijn de aanleiding geweest voor de clubs, KNVB en de burgemeesters om de afkoelingsperiode in te stellen.

De beloftenelftallen moeten het de komende twee jaar helemaal zonder publiek stellen. Na deze periode vindt er ook hier een evaluatie plaats. Alle betrokkenen hebben aangegeven het te betreuren dat het zover heeft moeten komen.

Voor sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport