Voorlopig geen debat over beloning politici

De Tweede Kamer zal de komende tijd waarschijnlijk geen debat houden over de beloning van politici. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft gevraagd een reeks wetsvoorstellen over het salaris en de rechtspositie van bijvoorbeeld bewindslieden, burgemeesters en Kamerleden voorlopig niet te behandelen.

De reden is dat het kabinet afgelopen week heeft besloten af te zien van een salarisverhoging voor ministers. Het kabinet vindt een salarisverhoging in de huidige recessie een verkeerd signaal.

Eerder had het kabinet besloten het ministerssalaris met 30 procent op te krikken, te beginnen met een salarisverhoging van tien procent deze regeerperiode. Dat zou tevens de bovengrens worden voor andere topsalarissen bij de overheid.

Nu het ministerssalaris deze kabinetsperiode is bevroren, moet worden gekeken naar de gevolgen van die ingreep. Ter Horst heeft de Kamer daarom dinsdag verzocht wetsvoorstellen hierover voorlopig niet te behandelen. Die voorstellen gaan ook over bijvoorbeeld regelingen voor wachtgeld en onkostenvergoedingen.

Aanvankelijk zou de Kamer het pakket maatregelen donderdag bespreken, maar dat is alvast van de baan.