Moordverdachte door ziekte niet 'detentiegeschikt'

Raymond V, die wordt verdacht van het plegen van een dubbele moord in 1993, kan volgens zijn advocaat niet langer terecht staan. Zijn medische situatie, hij lijdt aan de erfelijke ziekte van Huntington , zorgt ervoor dat hij de aanklacht tegen hem niet meer begrijpt. Zijn advocaat, Daniël Fontein,  pleitte gisteren dan ook voor de beëindiging van het voorarrest van V.

In het kort komt de ziekte van Huntington erop neer dat de hersencapaciteit van de patiënt sterk afneemt en dat de controle over spierbewegingen verdwijnt. Volgens een deskundige heeft V. nog vijf tot tien jaar te leven. Fontein pleitte voor beëindigen van het voorarrest, omdat het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen niet de zorg kan leveren die de patiënten met deze ziekte nodig hebben.

Raymond V. werd eind 2007 opgepakt wegens de dubbele moord op Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de twee Joegoslaven op 31 maar 1993. De auto en hun lichamen waren in brand gestoken op een parkeerplaats in Ouderkerk aan de Amstel. Na zijn arrestatie legde V. een bekentenis af, die hij later weer introk. Meerdere bewijsstukken zouden er op duiden dat de medeverdachten Mohammed R. en Jesse R. ook betrokken waren bij de zaak. In de verklaring die V. aflegde staat echter dat hij de dubbele moord in zijn eentje gepleegd heeft.
 
Bij eerdere zittingen in 2008 was V. al bijna niet meer in staat om op zijn stoel te blijven zitten. Omdat de ziekte bij V. al in een vergevorderd stadium is, is Fontein van mening dat er aan de geloofwaardigheid van zijn bekentenis getwijfeld moet worden. Het onderzoek naar de medische toestand van V. is nog niet afgerond, maar volgens Fontein zal onomstotelijk vast komen te staan dat V. niet langer 'detentiegeschikt' is. Om de ernst van de ziekte aan te tonen, liet de advocaat gisteren een video zien, die werd opgenomen in een verpleeghuis voor mensen die aan Huntington lijden.

Uit de beelden op de video blijkt dat V. bijzondere zorg nodig heeft, die hem in Scheveningen niet geboden wordt. De moeder van V. is in staat om, en wil haar zoon thuis verplegen. Zij deed dit eerder voor de vader van V. die, evenals tien andere familieleden, aan de ziekte overleden is.