Arrow-zenders raken vergunningen kwijt

Agentschap Telecom trekt de vergunningen van de radiozenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM in vanwege een structurele betalingsachterstand. De uitzendingen van beide zenders moeten uiterlijk 11 maart om middernacht gestaakt zijn, staat vandaag op de website van het Agentschap Telecom. Het betreft de uitzendingen op FM.

"Met de eigenaren zijn in een eerder stadium betalingsregelingen afgesproken. Hieraan is herhaaldelijk niet voldaan. Ook het voorgenomen besluit om de vergunning in te trekken heeft niet geleid tot betaling van de openstaande bedragen. Daarom ziet Agentschap Telecom zich genoodzaakt de vergunningen in te trekken", aldus directeur-hoofdinspecteur Marita Schreur van Agentschap Telecom.

Eerder
werd gemeld door RadioFreak.nl dat er betalingsachterstanden waren bij Arrow, maar dat werd toen ontkent.

Arrow Classic Rock heeft een betalingsachterstand van 6.852.500 euro, de betalingsachterstand van Arrow Jazz FM bedraagt 2.039.120 euro. Opgeteld staat Arrow 8.891.710 miljoen euro bij de Staat in het krijt. Volgens een woordvoerder van de toezichthouder zijn de betalingsproblemen begonnen in mei 2007.

Jaarlijks moet Arrow Classic Rock 4,2 miljoen euro aan de Staat betalen. Dit is het bedrag waarvoor de FM-frequenties waar de commerciële radiozender tegenwoordig gebruik van maakt in 2003 voor zijn geveild. De licentiekosten van Arrow Jazz FM bedragen een miljoen euro per jaar. Volgens het agentschap is het intrekken van de vergunning een ultieme maatregel, waar een heel traject aan vooraf is gegaan.

Ad Ossendrijver, eigenaar van de Arrow Media Groep, zegt dat dit traject wat hem betreft nog niet is afgelopen. "We zijn met de overheid in gesprek over het maken van betalingsregelingen die acceptabel zijn in deze tijd van recessie. We hebben gevraagd om een verzachtend regime om Arrow in de gelegenheid te stellen dit in eigen tempo op te lossen. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld in deze rigide maatregel. Het is jammer dat de luisteraars twee prettige zenders wordt ontnomen, terwijl er een oplossing is. De radioluisteraars dreigen de dupe te worden."

Arrow Classic Rock begon als kabelzender in het najaar van 1996. Arrow bemachtigde in 2007 de felbegeerde etherfrequentie door van SBS het radiostation Caz! over te nemen. Het radiostation bereikt maandelijks ruim twee miljoen luisteraars met een mix van klassieke en moderne rock. Arrow Jazz FM zendt uit sinds 2004. De jazz-zender brengt een hedendaagse mix van jazzmuziek, soul en blues.