Witte Huis: auto-industrie moet offers brengen

De Amerikaanse auto-industrie kan alleen gered worden als alle betrokken partijen concessies doen. Dat stelde David Axelrod, een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama.

"We hebben een groot belang bij het voortbestaan van de auto-industrie. Daarvoor zijn echter aanpassingen nodig van alle betrokkenen. Niet alleen van de arbeiders, maar ook van aandeelhouders, crediteuren en, natuurlijk, de managers die de bedrijven leiden", aldus Axelrod tegen de Amerikaanse televisiezender Fox News.

Hij reageerde op het mislukken van het overleg tussen autofabrikant General Motors en de vakbonden over de kosten van de gezondheidszorg voor gepensioneerde werknemers. Ook branchegenoot Chrysler slaagde er niet in een akkoord te bereiken met de bonden.

GM en Chrysler moeten dinsdag een herstructureringsplan presenteren, waarin ze aangeven hoe ze weer winstgevend denken te worden. De noodlijdende autogiganten werden aan het begin van het jaar overeind gehouden met een miljardenkrediet van de Amerikaanse overheid.