Olmert bevestigt bezoek paus aan Israël

De paus gaat in mei naar Israël. Dat bevestigde de Israëlische premier Ehud Olmert zondag. Eerder repten bronnen binnen het Vaticaan al over de Israëlreis van Benedictus XVI.

De trip wordt op voorhand al overschaduwd door de rel rond de omstreden bisschop Richard Williamson. Onlangs werd de excommunicatie van deze Britse holocaustontkenner ongedaan gemaakt. Deze beslissing van het Vaticaan leidde wereldwijd tot protesten, het felst vanuit de Joodse gemeenschap.

De kritiek luwde wat nadat de paus nadrukkelijk afstand had genomen van Williamsons ideëen. Het in Duitsland geboren hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft het ontkennen van de holocaust veroordeeld. Volgens Benedictus heeft 'zijn' kerk "de diepe en niet te herroepen plicht" om elke vorm van antisemitisme te verwerpen en goede betrekkingen met de Joden op te bouwen.

Yad Vashem, het Israëlische instituut ter herdenking van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, hoopt dat de paus zijn uitspraken in mei nogmaals bekrachtigt in Israël.