Veel doden door aanval met onbemande vliegtuigen

Het Amerikaanse leger heeft zaterdag in Pakistan een trainingskamp van islamitische militanten gebombardeerd. Volgens een Taliban-functionaris zijn zeker 25 strijders om het leven gekomen tijdens de aanval, die zou zijn uitgevoerd met zogeheten drones. Dat zijn onbemande, op afstand bestuurbare vliegtuigen.

Een woordvoerder van de Taliban zei dat de meeste slachtoffers Oezbeekse strijders waren. In het huis dat werd getroffen, verbleven de afgelopen week ruim vijftig Oezbeken die er een militaire opleiding kregen. Het complex bevindt zich in een afgelegen regio in het noordwesten van Pakistan, nabij de grens met Afghanistan. Veel Taliban die in Afghanistan aanslagen plegen, komen vanuit Pakistan.

Het is al de derde Amerikaanse aanval met onbemande vliegtuigen op militanten in Pakistan sinds president Barack Obama in het Witte Huis zit. Waarnemers menen dat hierdoor de betrekkingen tussen Pakistan en de Verenigde Staten onder druk komen. De Pakistanen zijn woedend over de recente Amerikaanse aanvallen op Pakistaans grondgebied. Volgens Pakistan wordt de soevereiniteit van het land hiermee geschonden.

De Amerikanen hebben vorig jaar ruim dertig aanvallen uitgevoerd op militante moslims in Pakistan. Hierbij kwamen ruim 220 mensen om.