Britse agenten niet vervolgd voor doden Braziliaan

Twee Britse agenten die in juli 2005 een Braziliaan doodschoten omdat ze ten onrechte dachten dat hij een terrorist was, worden niet vervolgd. Dat hebben aanklagers gisteren laten weten, aldus de BBC.

Britse justitie had nieuw bewijs in de zaak van de doodgeschoten Braziliaan Jean Charles de Menezes onder de loep genomen. De informatie was aangedragen door onderzoekers die vraagtekens plaatsten bij een eerder oordeel dat bij het doodschieten van De Menezes volgens de wet was gehandeld. De agenten hadden gezegd dat ze De Menezes op een metrostation in het zuiden van Londen hadden gewaarschuwd niet dichterbij te komen. De Braziliaan zou echter niet hebben geluisterd, waarna de agenten het vuur openden.

Getuigen zetten echter vraagtekens bij de lezing van de agenten. Het dossier werd daarna heropend. Op basis van de informatie van de getuigen is echter niet besloten terug te komen op het eerdere besluit de agenten niet te vervolgen. Justitie stelde dat er zowel in de verklaringen van de agenten als van de getuigen enkele tegenstrijdigheden waren.

De 27-jarige De Menezes werd neergeschoten, kort nadat vier zelfmoordenaars 52 reizigers in het Londense openbaar vervoer met explosieven hadden gedood. De agenten verdachten de Braziliaan ervan eveneens een bom te willen plaatsen.