Tientallen heksen gedood in Papoea-Nieuw-Guinea

Meer dan vijftig mensen die verdacht werden van hekserij zijn de afgelopen maanden vermoord in Papoea-Nieuw-Guinea. Het gaat vooral om vrouwen. De meesten zijn in brand gestoken. Dat hebben Australische media gisteren gemeld.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigt de regering van het oostelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea ervan, dat ze te weinig doet om de heksenjacht te stoppen. In het arme, geïsoleerde land in Oceanië is witte magie toegestaan, maar staat op zwarte magie twee jaar celstraf. De politie is echter slecht getraind en corrupt. Mensen vertrouwen de politie niet en spelen voor eigen rechter.

Een week geleden werden een vader en zoon levend verbrand omdat de vader een stamleider gedood zou hebben door tovenarij. In januari werd een vrouw op een stapel autobanden verbrand, omdat ze een heks zou zijn die een aantal mannen besmet zou hebben met het hiv-virus. Een getrouwd stel ontkwam aan de dood door ophanging toen bij de zwangere vrouw de bevalling inzette toen ze door een woedende groep mannen werd opgeknoopt aan een boom.