IJsvorming oorzaak crash Buffalo

IJsvorming is de belangrijkste oorzaak van de crash donderdagavond bij de Amerikaanse stad Buffalo, waardoor vijftig mensen omkwamen. Dat hebben onderzoekers vrijdag (lokale tijd) bekendgemaakt op basis van informatie uit de zwarte dozen van het toestel.

Enkele minuten voordat het toestel van luchtvaartmaatschappij neerstortte zagen de piloten dat er ijs op de vleugels en het windscherm zat. "De bemanning besprak de ijsvorming en de weersomstandigheden in de cockpit en zei dat het zicht vijf kilometer was met sneeuw en regen", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse Transportveiligheidsraad (NTSB). Volgens de instrumenten stond het ontdooiingsysteem aan.

De piloten klapten het landingsgestel uit, en het toestel begon opeens ongecontroleerd te vliegen. "Ze probeerden het landingsgestel en flaps weer in te trekken en kort daarna stoppen de opnames", aldus de woordvoerder.

Het vliegtuig stortte als een baksteen naar beneden op een huis in Clarence, een voorstadje bij Buffalo in de staat New York. Alle 49 inzittenden en een persoon in het huis kwamen om.

IJsvorming oorzaak crash Buffalo  (foto: ANP)