Grote brand in Rotterdams havengebied

Bij raffinaderij Kuwait Petroleum in Rotterdam Europoort aan de Moezelweg woedt sinds vanavond een felle brand. De brand is door nog onbekende oorzaak ontstaan in een zogeheten ontzwavelingsfabriek, een unit waar zwavel uit dieselolie wordt verwijderd. De waterstof die bij dit proces een rol speelt, kan exploderen als het in aanraking komt met zuurstof.

Een toren van 40 meter hoogte dreigt door de brand om te vallen, zei een woordvoerder. Ook zouden er explosies zijn gehoord. De brandweer is met man en macht bezig de brand onder controle te krijgen. Ook staan ambulances en andere hulpdiensten paraat. De Moezelweg is gedeeltelijk afgesloten.

Voor zover bekend zijn er zijn geen gewonden of vermisten. Bij de brandweer zijn tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen uit de wijde omgeving die het vuur zien. De brand veroorzaakt dan ook een grote vuurkolom, aldus de brandweer.

Woordvoerder Anton Fransen van Kuwait Petroleum weet niets van explosies in de unit. Hij bevestigt wel dat er geen vermisten en gewonden zijn.

De brand is inmiddels onder controle, zo meldt de woordvoerder van de politie. Er is geen gevaar voor de omgeving ontstaan. De brand is ontstaan in een ontzwavelingsfabriek, de oorzaak is nog onduidelijk. De Moezelweg blijft afgesloten voor verkeer.


  (foto: ANP)