VVD: 'Rode exitknop in games komt er'

Recentelijk heeft Toine Manders van de VVD voorgesteld een rode knop in games in te bouwen, waarmee je de game in een klap kan uitschakelen wanneer deze te aanstootgevend zou worden. Dit voorstel is nu ook goedgekeurd door het Europarlement en zal in samenwerking met PEGI gaan worden toegepast.

Hoe de knop precies zal gaan werken is nog niet helemaal duidelijk, volgens Manders betreft het een virtuele knop die te allen tijde zichtbaar is op het scherm. Een internationaal persbericht spreekt echter van een fysieke knop. Het verschil met een normale uitknop moet zijn dat hij automatisch een mailtje naar PEGI stuurt met de informatie dat een bepaald spel mensen heeft geschokt.

Op de blog Bashers.nl is een interview verschenen met Manders dat het een en ander verduidelijkt.

Wat doet de knop nou precies?
“De bedoeling van de knop is om het spel af te zetten. Maar ook om, als je online bent, direct een e-mail te sturen naar PEGI. Naar een soort verzamelbak van reacties van ouders, maar bijvoorbeeld ook van spelers. Ook zij kunnen zeggen: ‘Dit is niet wat ik ervan had verwacht, het spel is veel te agressief of seksistisch.’”

En iedere spelproducent moet wettelijk verplicht worden om dit te implementeren?
“Nee, we willen bewust geen nieuwe wetgeving maken. Dit is tot stand gekomen via overleg en de industrie heeft aangegeven eraan mee te willen werken, via [Europese overkoepelende organisatie van de game-industrie] PEGI. Vandaag is er gestemd en het Europese Parlement wil dit gaan invoeren.”

Even voor mijn beeldvorming. Nintendo is de maker van de Wii en is [via de ISFE] lid van de PEGI. Heeft Nintendo gezegd dat die rode knop oké is?
“Een aantal producenten heeft gezegd dat het geen probleem is. PEGI heeft gezegd dat het geen probleem is. Ik ben vandaag gebeld door [Nederlandse PEGI-partner] NICAM, daar heeft men gezegd dat het geen probleem is. Dus ik zou niet weten waar ik de beren moet gaan zoeken.”

Uit het interview blijkt dat er nog geen developers zijn die daadwerkelijk hebben gezegd dat het een goed idee was, maar het enkel de PEGI betreft. Ook stelt Manders in het interview geen nieuwe wetgeving te willen maken, waardoor de rode knop op vrijwillige basis zou zijn. Hieruit kun je concluderen dat het verschijnen van een rode knop in beeld een behoorlijk grote onwaarschijnlijkheid is. Desondanks is het een onaantrekkelijk toekomstbeeld dat naar alle waarschijnlijkheid alleen non-gamers aanspreekt.

Meer Gamenieuws vind je hier!