Theorie-examen tegelijk met brommerrijbewijs

Jongeren die hun brommerrijbewijs halen, hoeven straks geen theorie-examen voor het autorijbewijs meer te doen. Verkeersminister Camiel Eurlings laat dat onderzoeken, kondigde hij vandaag in de Tweede Kamer aan.

Vanaf 1 januari 2010 moeten bromfietsers praktijkexamen doen. De kosten daarvoor bedragen minstens 390 euro. De ANWB vindt dat erg duur. In de Kamer keuren SP, VVD en PVV mede daarom de plannen af. Alleen CDA, PvdA en SGP steunen het brommerrijbewijs.

Volgens Emile Roemer (SP) wordt het rijbewijs "bijna onbetaalbaar". Hij twijfelt ook aan het effect van vier lessen die minstens nodig zijn om het rijbewijs te halen. PVV-collega Barry Madlener voorspelt zelfs "het einde van de bromfiets".

Volgens hem is het zeer discutabel of er minder verkeersslachtoffers zullen vallen. De bewindsman verwacht 7 procent minder slachtfoffers - zeven doden en 210 gewonden per jaar - onder deze kwetsbare groep weggebruikers.

Een ander voordeel is volgens Eurlings dat bromfietsers die betrapt worden op asociaal rijgedrag, op cursus gestuurd kunnen worden. Deze zogeheten 'antihufterscursus' geldt sinds oktober vorig jaar al voor automobilisten, die de kosten (750 euro) zelf moeten dokken.

Eurlings wil verder vanaf 2011 het zogenoemd begeleid rijden invoeren. Zeventienjarigen kunnen dan het autorijbewijs halen. Tot hun achttiende mogen ze dan onder begeleiding van een ervaren iemand al de weg op. "Haal je dat examen op je zeventiende, dan heb je tegelijk je brommerexamen."