Wilders weer in Nederland

Geert Wilders zit weer in het vliegtuig, ditmaal richting Nederland. De politicus is rond 18.00 uur aan boord gezet van het toestel BD111, dat met vertraging op weg is richting Schiphol. De overige passagiers zaten al twintig minuten te wachten, toen een groep van circa tien agenten Wilders binnenbracht en naar zijn plaats begeleidden.

Wilders is woedend over de wijze waarop hij is tegengehouden bij de Britse grensovergang. "Dit is vreselijk, het is niet alleen een klap in mijn gezicht, maar ook voor de vrijheid van meningsuiting", aldus de politicus vanuit het detentiecentrum op Heathrow. Hij had naar eigen zeggen een uitzetgesprek van 47 seconden.

Vanuit het detentiecentrum op Heathrow haalde Wilders fel uit naar de Britse premier Brown: "Hij is de grootste lafaard van Europa door op zijn knieën te gaan voor islamitische druk. Brown stuurt een parlementariër uit een ander land terug, terwijl in Hyde Park van alles geroepen mag worden over de islam."

De Nederlandse ambassadeur in Londen heeft tot het allerlaatste moment geprobeerd Wilders toegelaten te krijgen tot het Verenigd Koninkrijk. "Nederland betreurt ten zeerste dat het Verenigd Koninkrijk zijn besluit niet heeft willen herroepen om de heer Wilders de toegang tot het land te ontzeggen. De Nederlandse ambassadeur in Londen heeft vanmiddag ter plekke nog een laatste poging daartoe gedaan en, toen ook dat geen resultaat had, nogmaals het Nederlandse ongenoegen overgebracht", aldus het ministerie.

Update 19.44 uur

Geert Wilders is weer geland op Schiphol.  Tientallen journalisten hadden hem opgewacht in de aankomsthal, maar Wilders koos ervoor om via de achteruitgang Schiphol te verlaten. Daar is hij in een gepantserd voertuig weggereden.