Irma bevalt van dood kalf na geboorte Tonya

De vreugde in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp was groot toen olifantenkoe Douanita na een voorspoedige bevalling beviel van een gezond jong: Tonya. Daarentegen was er angst voor Irma, de oudste koe van de kudde.  Zij had ongeveer een jaar geleden moeten bevallen van een kalfje, maar dat overleed in de baarmoeder en werd nooit geboren. Tot gisteren, de geboorte van Tonya wekte bij Irma de weeën op.

Omdat het Irma niet lukte om het kalf zelf naar buiten te persen, werd het in delen uit het geboortekanaal gehaald. Een woordvoerder van de dierentuin vertelt: "In de loop van de woensdagmorgen bleek dat het de olifant niet lukte om haar jong zelf naar buiten te persen, maar een weg terug was er ook niet meer. Er restte geen andere keuze dan het dode kalf in delen via het geboortekanaal te verwijderen waarbij, na verdoving, een flinke 'knip' noodzakelijk bleek."

De operatie heeft zo'n 12 uur geduurd en was een ware uitputtingsslag voor zowel de artsen als voor Irma zelf. Tijdens deze ingreep was het olifantenverblijf hermetisch afgesloten. Naar omstandigheden maakt Irma het goed, en zowel Irma als de kersverse moeder Douanita en haar jong Tonya zijn dan ook vanaf vandaag te bewonderen in het olifantenverblijf Taman Indah.

Het kalf Tonya is vernoemd naar scheidend directeur Ton Dorresteijn, die zich geen mooier afscheidscadeau kon wensen. De olifanten zijn te bewonderen via de fantcam .