Wilders ondanks inreisverbod naar Groot-Brittannië

PVV-leider Geert Wilders reist donderdag naar Groot-Brittannië, ook al mag hij het land niet in. Het Tweede Kamerlid trekt zich niets aan van het inreisverbod en wil het laten aankomen op een confrontatie met de Britse autoriteiten.

Hoe ver hij komt, is nog de vraag. De marechaussee op Schiphol zal Wilders naar verwachting niet tegenhouden. De Britse luchtvaartmaatschappij zou echter kunnen besluiten hem niet aan boord van het vliegtuig te laten, omdat het land van bestemming al heeft aangegeven dat Wilders niet welkom is. Andere bronnen stellen dat de maatschappij gewoon een vervoersplicht heeft.

Wilders dient zich bij aankomst op het vliegveld in Londen te melden bij de immigratiedienst waar een definitief besluit over zijn toegang valt. De Britten willen de PVV-leider niet binnen hun grenzen omdat zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging voor de publieke veiligheid zouden zijn.

Wilders gaat naar Londen op uitnodiging van een lid van het Britse Hogerhuis om in het parlementsgebouw zijn anti-Koranfilm Fitna te vertonen. Het Nederlanse kabinet heeft Groot-Brittannië tevergeefs gevraagd het besluit te heroverwegen.