Duizenden Marokkanen dakloos door overstromingen

De zware regen- en sneeuwval die Marokko de afgelopen weken teisterde, heeft duizenden mensen dakloos gemaakt. Door de overstromingen gingen oogsten verloren op zeker 60.000 hectare landbouwgrond in de Gharb, het belangrijkste landbouwgebied van Marokko op ongeveer 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Rabat. Dit berichtten media in Marokko woensdag.

In de Gharb moesten zeker zevenduizend mensen worden geëvacueerd. Hun huizen zijn ingestort of beschadigd door de overstroming van de rivieren Beht en Sebou. Volgens de autoriteiten zijn noodtenten en voedselpakketten verspreid.

Bewoners klagen echter dat de hulp hun onvoldoende bereikt. "Een goede organisatie ontbreekt, dus heerst het recht van de sterkste", aldus een gemeenteraadslid in het stadje Sidi Slimane. In de plaats Khenishet werd dinsdag een hulpkonvooi aangevallen door woedende bewoners.

Slechts enkele autowegen in de Gharb waren woensdag nog begaanbaar. Hulpdiensten proberen met rubberbootjes, vrachtwagens en helikopters in de getroffen gebieden te komen.