Huiszoekingen bij Familie Mladic

De Europese veiligheidstroepen hebben gisteren huiszoekingen uitgevoerd bij familie van Ratko Mladic, de hoogste persoon uit het Balkanconflict in de jaren 90 die nog vrij rondloopt, zo heeft Servische media laten weten.

De troepen doorzochten huizen van Mladics zus, Milica Avram, en schoonzus Radinka Mladic in Oost-Sarajevo. De huiszoekingen waren een onderdeel van een grote operatie, gericht op onderduiklocaties en personen die verdacht werden van het helpen met het onderduiken van Mladic. Servische autoriteiten hebben vorige week opsporingsposters opgehangen op politiebureaus waarop Mladic is te zien is. Hierop is ook aangegeven dat er 1 miljoen euro wordt uitgeloofd voor de tip die leidt tot het aanhouden en arresteren van Mladic. Helaas heeft het Joegoslavië-tribunaal hem nog niet te pakken gekregen, waardoor hij al ruim dertien jaar op de vlucht is.

Mladic, die leiding gaf aan het Bosnische leger tijdens de oorlog 1992-1995 in Bosnië-Herzegovina, is momenteel de meest gezochte persoon sinds Radovan Karadzic is gearresteerd in juli 2008. De 66 jaar oude Mladic wordt gezocht door het Joegoslavië-tribunaal voor het vermoorden van bijna 8.000 moslimmannen en -jongens in Srebrenica, wat in juli 1995 plaatsvond.

Het Joegoslavië-tribunaal heeft Servië daarnaast aangeklaagd voor het niet doorgeven van het onderduikadres van Mladic, en hem zo geholpen te hebben om te vluchten. Het Europese lidmaatschap van Servië is ook nog niet zeker zolang Mladic op de vlucht is en niet is overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal. De huidige Servische leiders hebben ontkend Mladic te helpen.

Veiligheidstroepen

(Portugese veiligheidstroepen staan op wacht bij een huiszoeking).