Inenting tegen baarmoederhalskanker van start

Meiden tussen de dertien en zestien jaar oud kunnen zich vanaf begin maart gratis laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Zij krijgen hiervoor automatisch een uitnodiging thuisgestuurd.

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker waarvan er 200 overlijden. Deze vorm van kanker kan je krijgen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Meer dan 80% van de mensen die seks hebben raakt tijdens z’n leven, via vrijen, besmet met dit virus zonder dat te merken. Hierbij is huid op huidcontact in de schaamstreek al genoeg. Meestal ruimt het lichaam het virus vanzelf weer op maar bij sommige vrouwen blijft het langer zitten en kan baarmoederhalskanker ontstaan. De ziekte ontwikkelt zich meestal erg langzaam: na een infectie met HPV duurt het meestal 15 jaar of langer voordat baarmoederhalskanker ontstaat.

De inenting met het vaccin dat, uit drie prikken bestaat, verkleint de kans aanzienlijk dat je besmet raakt met de twee vormen van HPV die het meeste voorkomen. (HP16 en 18) Samen veroorzaken deze twee typen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De vaccinatie voorkomt echter niet helemaal dat je besmet kan raken met het virus. Wel is de persoon die de vaccinatie krijgt minimaal zes jaar beschermd tegen het virus. 

Gezien de enorme gezondheidswinst voor vrouwen besloot het ministerie van VWS eind vorig jaar de prik tegen baarmoederhalskanker per 2009 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Binnen dit landelijke programma van de overheid krijgen kinderen prikken tegen een aantal infectieziekten, zoals rodehond, polio en mazelen.

Inenten heeft het meest zin bij meisjes die nog geen seks hebben gehad en dus het virus nog niet kunnen hebben. Daarom is ervoor gekozen voortaan meisjes van twaalf jaar in te enten. Omdat uit onderzoek is gebleken dat deze groep meiden relatief gezien nog niet begonnen is met seks. Om zoveel mogelijk meiden te laten profiteren van het effectieve vaccin vindt een inhaalcampagne plaats voor de 13- tot en met 16-jarigen. Meiden die in 1993, 1994, 1995 en 1996 geboren zijn kunnen zich vanaf begin maart gratis laten inenten. Zij krijgen hiervoor automatisch vanaf februari een uitnodiging. Hierna zijn meisjes vanaf 12 jaar aan de beurt.