Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 22

Dit weekend werd de 22e speelronde in de eredivisie gespeeld. AZ lijkt zich langzaam maar zeker te kunnen gaan opmaken voor het landskampioenschap. De ploeg uit Alkmaar won dit weekend zijn wedstrijd terwijl de nummers twee en drie, FC Twente en Ajax, punten verloren.

Sc Heerenveen wist zich dankzij een zege op NAC breda te handhaven in de top van de ranglijst. De Friezen begonnen sterk en kwamen al snel op voorsprong via Popov. Lang bleef de voorsprong niet intact want NAC kwam via Zwaanswijk weer op gelijke hoogte. Heerenveen kwam wederom op voorsprong toen bij een schot van Beerens de bal via doelman Ten Rouwelaar voor de voeten van Smárason terechtkwam, die optimaal profiteerde en de 2-1 scoorde. In de tweede helft probeerde NAC wel aan te dringen, maar bleef de gelijkmaker uit. Toen Elm in de 80e minuut de 3-1 scoorde was de wedstrijd gespeeld.

AZ boekte tegen Willem II zijn elfde zege op rij. Het kwam na achttien minuten wel op achterstand toen Boutahar scoorde. Hiermee kwam een einde aan een reeks van 957 minuten zonder tegendoelpunt. Het record blijft met 1082 minuten op naam staan van Heinz Stuy. Nog voor rust herstelde AZ de schade. Via Dembélé kwam het op gelijke hoogte en na een snelle counter scoorde Martens de 2-1. Na rust was het oppermachtig maar werd er ondanks de vele aanvallen slechts één keer gescoord. El Hamdaoui scoorde in de 62e minuut de 3-1.

Ajax heeft in Arnhem tegen Vitesse zijn derde nederlaag in vier duels geleden. De thuisploeg begon sterk en kwam op voorsprong via Nilsson, die ontsnapte aan buitenspel en vervolgens doelman Stekelenburg omspeelde. Hierna nam Ajax de wedstrijd in handen en kwam het op gelijke hoogte via Suárez, hij scoorde uit een kopbal. Vlak voor rust ging het echter helemaal mis bij de Amsterdammers. Stevanovic scoorde de 2-1 en enkele minuten later was het Nilsson die de 3-1 binnentikte. Na rust was Ajax machteloos en Vitesse zelfs de gevaarlijkste ploeg. Het scoorde nog één keer, Van Wolfswinkel bepaalde de eindstand op 4-1.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Sparta Rotterdam klopte Roda JC met 0-1 en Heracles Almelo tegen NEC eindigde in 1-1. FC Utrecht won met 3-1 van ADO Den Haag en PSV boekte een 3-5 zege op FC Volendam. FC Groningen tegen Feyenoord werd 0-0 en de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Twente eindigde in 2-2.