Katholieken straffen Holocaust-ontkenner

De ultraconservatieve katholieke groepering Pius X heeft een priester uit de beweging gezet die vraagtekens plaatst bij de Holocaust.

De Italiaanse tak van het priesterbroederschap royeerde Floriano Abrahamowicz omdat hij zich in een interview afvroeg of de gaskamers in de naziconcentratiekampen werkelijk slachtoffers maakten. Volgens hem zijn ze gebruikt voor desinfectie.

Met de uitsluiting wil het broederschap voorkomen dat de organisatie een nog slechtere reputatie krijgt, aldus een verklaring vrijdagavond. Ook de bekende Holocaust-ontkenner Richard Williamson is lid van het omstreden broederschap. Paus Benedictus XVI liet deze geestelijke weer toe tot de katholieke kerk, wat internationaal tot afkeurende reacties leidde.

Het Vaticaan riep Williamson eerder deze week op zijn opvattingen over de Holocaust publiekelijk in te trekken. Volgens de geestelijke waren er geen gaskamers in de nazikampen en zouden er geen zes miljoen maar hoogstens 200.000 tot 300.000 Joden door de nazi's zijn vermoord.