Japanse walvisvaarder ramt schip activisten

Een schip van militante dierenactivisten en een Japanse walvisvaarder zijn tegen elkaar gebotst tijdens een confrontatie bij Antartica. Beide partijen beschuldigen elkaar van ongekende agressie.

Het Japanse persbureau Kyodo sprak over een escalatie. Het schip van de milieubeschermers probeerde het binnenhalen van een gedode walvis te verhinderen. Maar een andere walvisvaarder ramde het vaartuig van de Amerikaanse organisatie Sea Shepherd Conservation. De kapitein van het activistenschip stelde dat hij de Japanners de afgelopen vijf jaar tijdens acties tegen de walvisjacht nog nooit zo agressief had zien reageren. De schade zou echter gering zijn

Japan op zijn beurt beschuldigde de organisatie van "ecoterrorisme”. Een woordvoerder van de autoriteiten sprak over het absolute recht van elk schip om zich tegen "maritieme criminelen" te verdedigen. De activisten zouden hebben geprobeerd met touwen de schroeven van walvisvaarders vast te laten lopen.

De Japanse walvisvaarders willen dit seizoen naar verluidt ongeveer duizend walvissen vangen. De internationale afspraken over de walvisvangst laten de jacht voor wetenschappelijke doeleinden toe.


Japanse walvisvaarder ramt schip activisten  (foto: DAG)