Op de mat voor voetbalplaatjes

Vroeger lagen kinderen thuis op de gangmat te wachten op de Donald Duck, vandaag de dag liggen ze op de mat bij de Albert Heijn voor voetbalplaatjes. De plaatjes zijn zo populair onder sommige kinderen dat ze erom staan te bedelen bij de klanten die nog moeten afrekenen.

De Albert Heijn in de Aarhof, Alphen, heeft daarom een simpele maar doeltreffende maatregel genomen. Sinds begin deze week ligt er bij de ingang een voetbalmatje waarop de jongeren gevraagd wordt te wachten tot de klanten hebben afgerekend en hun portemonnee hebben opgeborgen. "Op deze manier kunnen de mensen zelf hun plaatjes aan de kinderen geven" aldus Simone Jansen, manager van de AH in De Aarhof. De meeste kinderen houden zich wel aan de regel. Jansen: "Zo niet, dan spreken we hen aan."

Vooral rond kwart over drie, bij het uitgaan van de scholen, is de 'grasmat' druk in gebruik. Rond half vijf is het volgens de manager al weer een stuk rustiger. Niet alleen in Alphen ligt er een matje bij de ingang, ook in Bodegraven en Waddinxveen zijn de jongeren 'verbannen' naar een matje.