Films huren bij de videotheek steeds minder populair

De Nederlandse videotheken hebben het moeilijk. Al jarenlang is er sprake van een daling in de opbrengsten die videotheken genereren uit hun belangrijkste activiteit, namelijk dvd's verhuren. Terwijl in 2004 nog 116,5 miljoen euro winst werd gemaakt, is dit in 2007 gedaald naar slechts 76,6 miljoen euro.

Steeds meer videotheken sluiten hun deuren. Van de 1.150 filialen in 2004 zijn er op dit moment nog circa 700 open. Alle zeilen worden bijgezet om de tegenvallende winst de nek om te draaien. De klant wordt onder meer gelokt met een groter filmassortiment, lagere verhuurprijzen en de verkoop van producten naast de dvd verhuur. Sommige videotheken doen tegenwoordig zelfs dienst als zonnebankcentrum of afhaalrestaurant.

De belangrijkste oorzaken van de teruglopende dvd-verhuur zijn piraterij (het illegaal kopiëren van een dvd) en het internet. Zo is de verhuur van porno, de belangrijkste bron van inkomsten van elke videotheek, zo goed als weggevallen doordat iedereen (gratis) zijn heil zoekt op het internet. Ook digitale tv met zijn toenemende aantal filmzenders is een waardige concurrent van de videotheek. Daar komt nog eens bovenop dat de game-industrie sinds korte tijd niet meer toestaat dat videotheken computerspellen verhuren.