CaliforniŽ komende week bankroet

De Amerikaanse staat Californië zit in diepe financiële problemen. Californië, alleenstaand de achtste economie ter wereld, is slechts dagen verwijderd van het niet kunnen voldoen van de betalingsverplichtingen. Het tekort is opgelopen tot 35 procent tegenover de inkomsten van de Gouden Staat. Californië is niet de enige staat in de VS die in financiële problemen zit. 46 van de vijftig staten schrapen momenteel de restjes bij elkaar.

Republikeins gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger heeft drastische maatregelen aangekondigd, zoals belastingverhogingen en het scherp snijden in uitgaven. Schwarzenegger: "De waarheid is dat Califonië in een noodtoestand zit. Het tekort van 42 miljard dollar weegt als een loden steen om onze nek."

Door de kredietcrisis zijn de inkomsten van Californië drastisch gekelderd. Ondertussen is de vraag naar sociale hulp sterk gestegen. Zo is het aantal inwoners dat voedselbonnen nodig heeft met bijna 14 procent gestegen.

De redding voor Californië zou mogelijk het stimuleringsplan van president Obama kunnen worden. De staat is 64 miljard dollar toegezegd uit het programma. Schwarzenegger: "Ik maak altijd duidelijk dat we dit geld niet als een bailout gaan gebruiken. We moeten voorzichtig zijn met het kijken naar de federale overheid als de redder, maar we moeten het geld zien als slagroom op de taart."

Met dank aan M.Melandri voor de herschreven submit.

Submitter:  Bron: money.cnn.com