Uitzendwerk naar Polen

Veel Nederlandse uitzendkrachten gaan hun baan verliezen aan een Poolse concurrent, die goedkoper gaat worden.
Dit volgens de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), in een reactie op de nieuwe cao voor arbeidsmigranten die de VIA vandaag bekendmaakt.

ABU-directeur Aart van der Gaag, voorziet dat de vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA), puur op arbeidsvoorwaarden gaat concurreren. Hij verwacht dat het inhuren van een Pool onder de VIA-cao ongeveer vijftien procent voordeliger zal zijn dan een uitzendbureau dat de ABU-cao hanteert.

FNV Bondgenoten is woedend, Bestuurder Marcel Nuyten vindt het schandalig dat er op een moment dat al 20.000 uitzendkrachten in Nederland hun baan kwijt zijn, men nog meer Oost-Europeanen hierheen haalt, ten koste van uitzendkrachten hier.

VIA-voorzitter Bert Bakker vindt het wel meevallen, volgens hem is dit goedkoop angst zaaien. 'Wij concurreren absoluut niet op arbeidsvoorwaarden, maar wij komen met een cao die gewoon beter aansluit bij de wensen van arbeidsmigranten dan die van de ABU, die tenslotte geldt voor een hele massa mensen in talloze beroepen'.

Alle uitzendkrachten vallen per 1 april onder de nieuwe ABU-cao, deze is door minister Donner (sociale zaken) 'algemeen bindend' verklaard. Met het sluiten van een eigen cao hoopt de VIA daarvan uitgesloten te worden.