Actievoerster breekt 12 maal in bij kerncentrale

Een voormalig activiste van het Animal Liberation Front (ALF), Anja Hermans, heeft in 2007 twaalf maal ingebroken in de kerncentrale in het Belgische Doel, bij Antwerpen. Ze fotografeerde geheime installaties en kwam vlak bij de reactoren en de controlekamer.

"Het is dat ik niet wist op welke knopjes ik moest drukken, anders had ik een nucleaire ramp kunnen veroorzaken", zegt ze vandaag in de Vlaamse krant De Morgen.

Volgens Hermans, die in het verleden tot celstraf werd veroordeeld voor brandstichting in onder meer hamburgerrestaurants, is de beveiliging van de kerncentrale een lachertje. Moeiteloos kon ze over de omheining klimmen of op andere wijze het terrein van de centrale betreden.

Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Electrabel, eigenaar van de kerncentrale, is Hermans op geen enkel moment op een plek geweest waar ze gevaar kon veroorzaken. Niettemin moet de vrouw maandag voor de rechter verschijnen. Electrabel wil haar een straatverbod laten opleggen voor een zone van 500 meter rond de kerncentrale.