Fout bij scoreberekening IQ-test

Mocht je gisteren de Nationale IQ-test gedaan hebben van BNN: de uitkomst klopt niet. Dat maakte BNN-voorzitter en presentator Patrick Lodiers vanmiddag bekend in de Coen en Sandershow op 3FM.

Producent Eyeworks heeft bij de berekening van het IQ een verkeerde berekeningstabel gebruikt. Dat betekent dat de uitslag die gegeven was, een hoger iq geeft dan het daadwerkelijk is. Hoeveel het verschilt, is afhankelijk van je score. De juiste scoretabel staat inmiddels op de website van de Nationale IQ-test.

Patrick Lodiers betreurt deze fout. "De test zat dit jaar ontzettend goed in elkaar. De vragen waren goed, van tevoren is de test gemaakt met een testpanel, dit ging allemaal goed. Erg jammer dat dit nu fout is gelopen." De fout geldt alleen voor de mensen die de test thuis gemaakt hebben, de studiogasten werden wel berekend via de juiste tabel.

De Nationale IQ-test werd gisteren bekeken door ruim anderhalf miljoen Nederlanders. Tijdens de test leek het alsof een vrouw ging bevallen, maar dit bleek een actrice te zijn. De Telegraaf dacht dat het echt was en blunderde door een nieuwsbericht hierover te plaatsen.