Marokko verbiedt Berberse namen in Nederland

Marokko verbiedt Nederlandse Marokkanen dat zij hun kinderen een Berberse naam geven. Het land stuurt deze week een nieuwe lijst met verboden namen naar alle ambassades en consulaten. Rabat wil de Islamitische identiteit waarborgen en is bang voor 'een verspreiding van betekenisloze namen.' Dat schrijft dagblad Trouw. Het overgrote deel van de Marokkaanse Nederlanders is van oorsprong Berber.

Nederlandse gemeenten gebruiken de lijsten met goedgekeurde namen uit Marokko al jaren om Marokkaanse Nederlanders te laten zien waar zij uit 'moeten' kiezen als zij hun kindje willen aangeven. Zo wordt voorkomen dat de ouders de naam later weer moeten veranderen als blijkt dat het Marokkaanse consulaat de naam niet accepteert.

Het besluit van Rabat om nu veel Berbernamen te verbieden is voor de Berbers weer een nieuwe klap in het gezicht. Het land wil volgens critici al langer af van de Berbertaal en de cultuur die daar bij hoort.

De PvdA heeft dinsdagmiddag Kamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen over deze nieuwe namenlijst. Kamerlid Jeroen Dijsselbloem wil van de minister weten wat de gevolgen zijn voor Nederlandse Marokkanen en wat de minister aan dit verbod kan doen.

Het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan is boos over de nieuwe namenlijst. 'Er wordt weer gekozen voor arabisering van het land. En Berbers zijn géén Arabieren.' Het raadslid kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zijn eigen kind een niet-islamitische naam wilde geven. Aynan: 'Er is een speciale namencommissie in Rabat die bepaalt welke namen er jaarlijks op de lijst komen. En daar is geen peil op te trekken. Volgens mij is dit gewoon een werkverschaffingsproject van de overheid.'

Nederlanders die afstand willen doen van hun Marokkaanse nationaliteit hebben een probleem, zo ondervond Aynan. 'Toen ik een brief stuurde naar de ambassadeur om mijn nationaliteit op te geven, kreeg ik als antwoord dat ik nooit van mijn Marokkaanse nationaliteit af kan komen.' Ook de latere generaties hebben hier volgens het PvdA-raadslid 'last' van. 'Toen ik mijn kind aangaf bij de burgerlijke stand, stond er op het uittreksel van mijn zoontje Nederlands-Marokkaans als nationaliteit. Het lijkt wel een besmettelijke ziekte. Je komt er niet vanaf.'


Berberse namen verboden (foto: DAG)