Stijging in zelfmoorden van VS-militairen

Uit officiële cijfers van het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten blijkt dat het aantal zelfmoorden in het leger in 2008 opnieuw is gestegen. Onder het actief ingezette personeel waren in 2008 tenminste 125 zelfmoorden te betreuren. Dit ten opzichte van 115 in 2007, 102 in 2006

Ongeveer 18 per 100.000 actieve personeelsleden pleegde zelfmoord. Het gemiddelde ligt in de VS op 11, maar de in het leger belangrijke demografische groep jongemannen van 18 tot 25 scoort hoger dan het landelijk gemiddelde: ruim 19. Het leger zit daar dus nog iets onder.

Overigens valt het grootste aantal zelfmoorden ten deel aan het Korps Mariniers. Brigadier-generaal Loree Sutton, tevens directeur van het Defense Center of Excellence for Psychological Health and Traumatic Brain Injury, reageert: "Deze jongens zijn hun maatjes kwijtgeraakt. Ze zijn blootgesteld aan vele gruwelijkheden in deze oorlog. Hier hebben ze fysiek, psychologisch, spiritueel en moreel onder geleden."

Een deel van de zelfmoorden zou te wijten kunnen zijn aan het tekort aan psychologen in het Amerikaanse leger: ruim 40 procent van de vacatures staat open. Het aantal zelfmoorden onder niet-actief personeel - de soldaten die na hun tripje in het buitenland naar de VS teruggestuurd zijn - wordt overigens niet officieel bijgehouden.