Spong wil beveiliging vanwege haatmail vervolging Wilders

Advocaat Gerard Spong heeft de Amsterdamse hoofdofficier van justitie om persoonsbeveiliging gevraagd wegens bedreigingen door de aanhang van Geert Wilders. Spong zegt honderden hatelijke e-mails te hebben ontvangen sinds het gerechtshof in Amsterdam vorige week besliste dat de PVV-leider moet worden vervolgd vanwege anti-islamitische uitlatingen. Spong is een van de mensen die de vervolging heeft afgedwongen.

Ook het hof heeft tientallen haatmails ontvangen, zeggen ingewijden. Een woordvoerder van het hof wil dit bevestigen noch ontkennen. Het Openbaar Ministerie wil evenmin kwijt of er beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.

Spong - die maandag om persoonsbeveiliging vroeg - zegt nog geen reactie van de hoofdofficier te hebben ontvangen. Intussen heeft hij zelf zijn beveiliging georganiseerd. De afzenders van de dreigmails steken volgens hem niet onder stoelen of banken dat zij fan van Wilders zijn. Soms doen zij dat met naam en toenaam.

Spong: 'Er zitten veel doodsverwensingen tussen. In andere e-mails wordt gedreigd mijn kop eraf te hakken als Wilders wordt veroordeeld. Of er wordt gevraagd hoelang ik zelf nog zonder beveiliging de straat denk op te kunnen.' Hij gaat ervan uit dat het OM hiernaar onderzoek instelt.

Daarnaast deed Spong aangifte wegens chantage. Iemand dreigt een smadelijke brief over hem te openbaren, als hij niet afziet van zijn aangifte tegen Wilders. De chanteur zegt een brief te bezitten met de bewering dat Spong 35 jaar geleden als docent in Suriname goede cijfers gaf aan rechtenstudenten in ruil voor seksuele gunsten. 'Onzin', reageert Spong.

Andere betrokken advocaten ontvingen ook hatelijke berichten, maar deden geen aangifte.


Spong wil beveiliging vanwege haatmail  (foto: DAG)