NS: 'Chipkaart in oktober'

De Nederlandse Spoorwegen voeren de ov-chipkaart nog dit jaar in. Dit heeft het vervoersbedrijf staatssecretaris Tineke Huizinga toegezegd. In mei start de NS met een proef op de Flevolijn, maar vanaf oktober kunnen alle reizigers met de ov-chipkaart betalen.

Het blijft zeker tot 2012 mogelijk om ook met een papieren kaartje te reizen. De NS wil de chipkaart naar eigen zeggen zorgvuldig invoeren en maakt er geen haast mee.

De chipkaart kwam vandaag opnieuw negatief in het nieuws toen bleek dat verslaggevers van RTV Rijnmond enkele dagen met een gekraakte ov-chipkaart in de Rotterdamse metro hebben gereisd. Op verzoek van de regionale omroep bewerkte de vakgroep Digital Security van de Radboud Universiteit een anonieme ov-chipkaart en verhoogde clandestien het saldo.

Vandaag debatteerde de Kamer met Huizinga over het invoeren van de chipkaart. Ondanks de vele gevallen van fraude met de kaart haalde een motie van de SP om de chipkaart voorlopig nog niet in te voeren het niet. Morgen wordt de kaart in Rotterdam ingevoerd en kan er in de Rotterdamse metro alleen nog maar met de kaart gereisd worden.

Volgens vervoersdeskundige Wijnand Veeneman wordt de fraudegevoeligheid van de chipkaart teveel opgeblazen. Tegenover RTV Rijnmond stelt Veeneman dat 'er geen technologie is die niet te kraken is. Het is echter de vraag welke prioriteit je daaraan stelt. De ov-chipkaart is een minder fraudegevoelig betaalmiddel dan de strippenkaart, die je net zo goed niet kan afstempelen of met een beetje kleurenkopieerder kan dupliceren.'


NS: 'Chipkaart in oktober'  (foto: DAG)