Gelukkige koeien geven meer melk

Koeien met namen als Bertha of Clara geven meer melk dan hun soortgenoten zonder naam. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het online wetenschappelijke tijdschrift Anthrozoös.

Koeien die op een persoonlijke manier worden behandeld, kunnen tot wel 280 liter melk per jaar meer produceren, aldus experts van de Newcastle University.

"Net als mensen voelen koeien zich ook gelukkiger en meer ontspannen als ze wat meer aandacht krijgen", zei Catherine Douglas, die het onderzoek uitvoerde. "Door de individualiteit te benadrukken, zoals het dier bij de naam te noemen of er meer contact mee te hebben tijdens het opgroeien, verbeteren we niet alleen het welzijn van de koe en zijn beeld van mensen, maar vermeerderen we ook de melkproductie."

Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met ruim vijfhonderd melkveehouders in Groot-Brittannië. Een Britse melkveehouder beaamt de resultaten van het onderzoek: "Het is heel belangrijk om koeien elk afzonderlijk te benaderen. De beesten zijn niet alleen ons vee, maar maken ook deel uit van de familie."