Ron Paul: 'Bailouts olie op het vuur'

In een televisie-interview met de Amerikaanse nieuwszender MSNBC werd ex-presidentskandidaat en Congreslid Ron Paul gisteren aan de tand gevoeld over de huidige economische situatie. In het interview gaf Paul te kennen, dat hij het regeringsbeleid van bailouts en reddingsoperaties afkeurt. Volgens Paul verergert de situatie hierdoor zelfs alleen maar. "Om erachter te komen wat de beste oplossing voor dit probleem is, moet je begrijpen hoe we hierin verzeild zijn geraakt. We hebben decennia geen acht geslagen op de gouden standaard, hebben geld bijgedrukt dat op geen feitelijke waarde gebaseerd was en in het buitenland geleend om maar te kunnen blijven uitgeven. Meer lenen is dus niet de oplossing."

De presentator van MSNBC zei Paul dat hij een punt had, maar dat hij te laat kwam nu "het huis al in de fik staat", en er dus drastische maatregelen genomen dienen te worden. Paul: "Het huis staat inderdaad al in de brand, maar het grotesk met geld gooien van de overheid is geen water op het vuur, maar kerosine. Het probleem met de bailouts is, dat de regering het geld uitgeeft. Als de mensen het zelf zouden uitgeven zou dat prima zijn, maar de regering doet er nooit iets productiefs mee. Ze moeten dit geld nu of in de toekomst van productieve individuen weghalen, om het vervolgens op non-productieve manieren [aan banken geven, red.] te spenderen. Op die manier proberen ze uit het gat te komen door slechts almaar dieper te graven, met elke dag weer méér schuld. Dat is het hele probleem."

Verder was Paul van mening dat het huidige beleid, dat gericht is op het zo lang mogelijk uitstellen van het totale inklappen van het financiële systeem, erg gelijkt op wat men in de jaren dertig probeerde; het probleem niet genoeg onderkennen, en het daarmee alleen maar vergroten. "Als je het écht wil oplossen, moet je de liquidering van schulden laten gebeuren. Ook moeten de huizen- en consumentenprijzen niet kunstmatig hoog gehouden worden. Het zullen pijnlijke jaren worden, maar pas dán, als de schulden weg zijn en de slechte instellingen opgeruimd, kun je verder als samenleving."

Ook voegde het congreslid nog toe dat de regering alleen efficient kan werken, als het Amerikaanse Wereldrijk - dat met meer dan één miljoen soldaten, honderden militaire bases en meer dan duizend miljard dollar per jaar een enorme kostenpost is - teruggebracht wordt tot de grenzen van de VS zelve: "We konden dit, en kunnen het nu al helemaal niet meer betalen. Het wordt tijd dat we naar huis terugkeren en onze eigen rommel gaan opruimen." Verder riep Paul op tot strikte controle op de nu vrijelijk handelende organisaties als de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. "Die geeft nu triljarden uit, drukt het eenvoudigweg bij, en geeft het aan individuen, financiële instellingen en corporaties. Ze hoeven geen cent van dat geld te verantwoorden, dat is zelfs wettelijk verboden. Dat zou ik als eerste veranderen."

Hieronder een filmpje van het bijna 10 minuten durende interview, waarbij de MSNBC-verslaggevers uiteindelijk geen intelligent weerwoord meer hebben op de opmerkingen van dr. Paul: