'Spelletjessites niet geschikt voor kinderen'

Kinderen spelen op internet het liefst korte spelletjes, die ze vinden op spelletjessites. Maar een groot aantal van die sites bevat games die niet geschikt zijn voor kinderen. Dat stelt stichting Mijn Kind Online naar aanleiding van een onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd.

Spelletjessites (zoals het populaire spele.nl of elkspel.nl) bieden volgens de stichting games aan die zeer gewelddadig zijn en schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen. Een op de acht kinderen heeft wel eens een online spelletje gespeeld dat zij eng vonden of waarvan ze schrokken, zo blijkt uit het onderzoek.

Mijn Kind Online vindt dat de websites een leeftijdsclassificatie moeten invoeren. Ook doen ouders er volgens de stichting goed aan met hun kinderen te praten over hun ervaringen en te voorkomen dat kinderen spelletjes spelen met grof geweld.

Naar aanleiding van bezorgde reacties van ouders onderzocht de stichting het aanbod van online spellen en de ervaringen van kinderen tussen de 6 en 12 jaar daarmee. Daaruit bleek dat alle 8- tot 12-jarigen op internet spelletjes spelen. Van de kinderen van 6 en 7 jaar speelt ongeveer 60 procent online. Ook bleek dat op alle bij kinderen populaire spelletjeswebsites games staan die het stempel 16+ verdienen volgens het PEGI-classificatiesysteem voor games. De sites vermelden die leeftijdsaanduiding niet.