FARC vermoordde meer dan 300 gijzelaars

De linkse guerrillabeweging FARC in Colombia heeft meer dan driehonderd gijzelaars en als vermist opgegeven personen vermoord. Dat maakte het Colombiaanse radiostation Caracol bekend.

In de meeste gevallen gaat het om gijzelaars die werden vastgehouden om losgeld aan hun familie te eisen. De schattingen over het aantal gijzelaars van de FARC lopen uiteen van zevenhonderd tot enkele duizenden. Vaak leven hun familieleden al jaren in onzekerheid over hun lot.

Caracol heeft de informatie van de organisatie Handen voor de Vrede, een organisatie van guerrillero's die in de gevangenis zitten en die de guerrilla willen verlaten. De Nederlandse Liduine Zumpolle is intensief bij Handen voor de Vrede betrokken en heeft onderhandelingen met de Colombiaanse regering gevoerd om de betrokken spijtoptanten onder te brengen bij de Wet Gerechtigheid en Vrede. Volgens deze wet wordt strafvermindering toegekend aan voormalige guerrillero's en hun tegenstanders de rechtse paramilitairen, als die al hun misdaden bekennen.